O raporcie:
Analiza zjawiska marnowania żywności. W raporcie zobrazowano jego skalę, wyjaśniono uwarunkowania instytucjonalne i zaproponowano praktyczne rekomendacje dla sektorów przetwórstwa spożywczego, handlu i gastronomii. W raporcie przedstawiono też dobre praktyki prawne, finansowe i biznesowe z obszaru redukcji marnowania żywności, które przyczyniają się do zminimalizowania negatywnego wpływu na środowisko.
Kluczowe wnioski:
- Szacuje się, że na świecie rocznie marnuje się 1,3 mld ton żywności. W krajach biednych najwięcej żywności marnuje się na etapie produkcji. Im bogatszy kraj tym wyższy odsetek marnowanej żywności przypada na dalsze etapy łańcucha dostaw.
- W Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton rocznie (173 kg na osobę). Obywatele UE są świadomi, że z marnowaniem żywności należy walczyć przede wszystkim na poziomie gospodarstw domowych, gdyż to właśnie one odpowiadają za marnotrawienie ok. 53% artykułów spożywczych.
- Komisja Europejska założyła, że do 2025 r. zjawisko marnowania żywności zostanie ograniczone o 30%, a do 2050 r. o 50%.
- Według szacunków Eurostatu z 2006 r., w Polsce rocznie marnuje się ok. 237 kg żywności na osobę, łączna wartość to 14 mld EUR.
- W Polsce nie ma systemowych inicjatyw i regulacji, które mogłyby wpłynąć na ograniczenie skali marnowania żywności.