close
menu
search
close
Zmień serwis expand_more
Briefing Polityka Gospodarka Bezpieczeństwo Europa Finanse Prawo Energia i klimat Społeczeństwo
chevron_left
Wszystkie raporty
Autor: Dominik Sipiński, Joanna Popielawska
Redakcja: Marcin Bąba
Projekt graficzny: Max Belina Brzozowski, Joanna Pamuła
Rok publikacji: 2018
Zamawiający: TESCO

Zgubione kalorie. Jak skutecznie walczyć z marnotrawieniem żywności

O raporcie:

Analiza zjawiska marnowania żywności. W raporcie zobrazowano jego skalę, wyjaśniono uwarunkowania instytucjonalne i zaproponowano praktyczne rekomendacje dla sektorów przetwórstwa spożywczego, handlu i gastronomii. W raporcie przedstawiono też dobre praktyki prawne, finansowe i biznesowe z obszaru redukcji marnowania żywności, które przyczyniają się do zminimalizowania negatywnego wpływu na środowisko.

Kluczowe wnioski:

  • Szacuje się, że na świecie rocznie marnuje się 1,3 mld ton żywności. W krajach biednych najwięcej żywności marnuje się na etapie produkcji. Im bogatszy kraj tym wyższy odsetek marnowanej żywności przypada na dalsze etapy łańcucha dostaw.
  • W Unii Europejskiej marnuje się 88 mln ton rocznie (173 kg na osobę). Obywatele UE są świadomi, że z marnowaniem żywności należy walczyć przede wszystkim na poziomie gospodarstw domowych, gdyż to właśnie one odpowiadają za marnotrawienie ok. 53% artykułów spożywczych.
  • Komisja Europejska założyła, że do 2025 r. zjawisko marnowania żywności zostanie ograniczone o 30%, a do 2050 r. o 50%.
  • Według szacunków Eurostatu z 2006 r., w Polsce rocznie marnuje się ok. 237 kg żywności na osobę, łączna wartość to 14 mld EUR.
  • W Polsce nie ma systemowych inicjatyw i regulacji, które mogłyby wpłynąć na ograniczenie skali marnowania żywności.

Raport dostępny również w języku angielskim.